Trafik İşaret Levhaları ve Trafikte İşaretler Ne Anlama Geliyor?

07 Mar 2024
Trafik İşaret Levhaları ve Trafikte İşaretler Ne Anlama Geliyor?
İÇİNDEKİLER

Trafikte ki insan ve araba sayısı her gün artıyor. Trafik birçok insan için özellikle de büyük şehirlerde yaşayanlar için bir çileye dönüşüyor. Bu çileyi azaltmak için sürekli yeni yollar yapılırken aynı zamanda yeni trafik işaret levhaları her yere ekleniyor. Ancak birçok sürücü bu kuralların neler olduğunu bilmeden veya trafik levhalarına bakmadan hızlı bir şekilde hareket etmek istiyor.

Tabi bu durumda beraberinde mal ve can kaybına neden olan birçok kazaya neden oluyor. Bir bireyin ehliyet alırken bilmesi gereken en önemli kurallar direksiyon hakimiyetiyle birlikte trafik işaret levhaları oluyor. Bunlar için özel eğitim almalarına ve sınavlarına girmelerine rağmen bu konuda gerekli bilgiye sahi olmayan birçok kişi tek başına trafikte hareket ediyor.

Trafik işaret levhaları ve anlamları global olarak belirlenmiş durumdadır. Dünyanın her yerinde yol işaretleri çok fazla değişiklik göstermez. Ülkemiz gibi trafiğin soldan aktığı ülkelerde burada gördüğünüz tüm işaretleri görebilirsiniz. Ancak sağdan trafiğin aktığı ülkelerde bu değişiklik gösterebilir. Bu işaretlerin amacı sizin işinizi zorlaştırmak değil aksine canınızı ve malınızı oluşabilecek olan kazalara karşı koymaktır.

Her yol için belirlenmiş olan birçok trafik levhası bulunmaktadır. Şehir için trafiğinde kullanılan bir yol trafik levhası ile otoyol da kullanılan trafik kuralları farklıdır. Şehir içerisinde maksimum hız sınırı tabelası 50 km olarak gösterilirken, otoyol da bu hız sınırı 120 km olarak belirlenmiştir.

Trafik levhaları da kendi içerisinde ayrılmaktadır. Bunları bilmekte aslında kuralı ve uyarıyı okumak açısından önemlidir. Tehlikeli uyarı işaretleri, trafik tanzim işaretleri, bilgi işaretleri, durma ve park etme işaretleri, yatay işaretleme ve standart trafik işaretleri olarak birbirlerinden ayrılmaktadır. Bu trafik işaret levhaları arasında özellikle sürekli kullandığınız güzergah üzerinde olanları öğrenmeniz hayatınızı kolay hale getirecektir.

Özellikle çocukların çok yoğun olduğu okul bölgesi, park bölgeleri, metro ve otobüs durakları, kırmızı ışık işaretleri ve hız işaretlerine dikkat edilmelidir. Dur tabelası aslında birçok kazayı önlemektedir. Ancak insanlar buna bakmak yerine yolun tek sahibi olarak düşünerek hareket ediyor ve ciddi kazalar bununla beraber geliyor.

Trafik İşaret Levhaları Hangileri?

Trafikte sayısız levha ile karşılaşmak mümkündür. Bunlar kendi içerisinde birbirlerinden ayrılmaktadır.  Yolun durumuna göre, yaşanabilecek olaylara göre belirlenerek yollara yerleştirilmektedir. Uyarı işaretleri en çok kullanılan trafik işaret levhaları arasında yer almaktadır. Özellikle bağlantı noktalarında bu levhalar daha sık kullanırlar.

Kavşaklar birçok aracın aynı anda senkronize hareket etmesi gereken noktalar olarak dikkat çekilen noktalardır. Onun için uyarı işaretleri büyük önem taşımaktadır. Tanzim işaretleri yolun o an ki durumuna göre bilgi verirken, bilgi levhaları şehir girişleri, ileri de ki dönüş noktaları, yol mesafeleri, yaya geçitleri gibi birçok konu hakkında bilgi verir. Genel olarak levhalar hakkında dikkatli olmak ve bilmediklerinizi öğrenmek gerektiğini unutmamalısınız.

Tehlike Uyarı İşaret Levhaları

Tehlike uyarı işaret trafik levhaları arasında belki de en önemlidir. Bir tanesinin dahi görülmemesi ciddi kazalara neden olabilir. Bilinmeyen bir yolda ki sağa tehlikeli viraj tabelası ne kadar hız ile o viraja girmeniz konusunda sizi uyaracaktır. Bu levhalar üçgen şeklindedir, etrafı kırmızı çizgiye sahiptir ve içi beyaz şeklinde hazırlanmaktadır.

Sağa tehlikeli viraj Sola tehlikeli viraj Sağa tehlikeli devamlı virajlar Sola tehlikeli devamlı virajlar
Tehlikeli eğim (iniş) Tehlikeli eğim (çıkış) Her iki taraftan daralan kaplama Sağdan daralan kaplama
Soldan daralan kaplama Açılan köprü Deniz veya nehir kıyısında biten yol Kasisli yol
Kaygan yol Gevşek malzemeli zemin Gevşek şev Yaya geçidi
Okul geçidi Bisiklet geçebilir Ehli hayvanlar geçebilir Vahşi hayvanlar geçebilir
Işıklı işaret cihazı Havalimanı Yandan rüzgar İki yönlü trafik
Dikkat Kontrolsüz kavşak Ana yol-Tali yol kavşağı Ana yol-Tali yol kavşağı
Ana yol-Tali yol kavşağı Ana yol-Tali yol kavşağı Ana yol-Tali yol kavşağı Sağdan ana yola giriş
Soldanana yola giriş Dönel kavşak Kontrollü demiryolu geçidi Kontrolsüz demiryolu geçidi
Kontrolsüz demiryolu geçidi (tek hat) Kontrolsüz demiryolu geçidi (çift hat) Demiryolu hemzemin geçit yaklaşımı Demiryolu hemzemin geçit yaklaşımı
Tramvay geçişi Köprü başı levhası Engel işareti Tehlikeli viraj yön levhası
Tehlikeli viraj yön levhası Onarım yaklaşım levhası Onarım yaklaşım levhası Refüj başı ek levhası
Dönüş adası ek levhası Düşük banket Gizli buzlanma Trafik kuyrukları muhtemel

Trafik Tanzim İşaret Levhaları

Trafikte olması gereken bir düzen vardır. Bu düzene uyulmadığında iş tamamen bozulacaktır. 72 farklı trafik tanzim işareti bunu sağlamak için kullanılıyor. Yuvarlak ve kırmızı renkli olan levhalar araçların nasıl gideceği, nerede duracağını ve sollama hakkında bilgi verirken, mavi olanlarsa daha çok dönüş noktaları hakkında sizlere bilgi verecektir.

Yol ver Dur Çocuklar için dur Karşıdan gelene yol ver
Girişi olmayan yol Taşıt trafiğine kapalı yol Motosiklet girebilir Motosiklet giremez
Bisiklet giremez Motorlu bisiklet giremez Kamyon giremez Otobüs giremez
Treyler giremez Yaya giremez At arabası giremez El arabası giremez
Traktör giremez Parlayıcı madde taşıyan taşıt giremez Tehlikeli madde taşıyan taşıt giremez Su kirletici madde taşıyan taşıt giremez
Motorlu taşıt giremez Taşıt giremez Genişliği … metreden fazla olan taşıt giremez Yüksekliği … metreden fazla olan taşıt giremez
Uzunluğu … metreden fazla olan taşıt giremez Dingil başına … tondan fazla yük düşen taşıt giremez Yüklü ağırlığı … tondan fazla olan taşıt giremez Öndeki taşıt … metreden daha yakın takip edilemez
Sağa dönülemez Sola dönülemez U dönüşü yapılamaz Öndeki taşıtı geçmek yasaktır
Kamyonlar için öndeki taşıtı geçmek yasaktır Azami hız sınırlaması Okul Bölgesi Azami Hız Sınırı Sesli ikaz cihazlarının kullanımı yasaktır
Gümrük Bütün yasaklama ve kısıtlamaların sonu Hız sınırlaması sonu Azami hız bölgesi sonu
Geçme yasağı sonu Kamyonlar için geçme yasağı sonu Sağa mecburi yön Sola mecburi yön
İleri mecburi yön İleri ve sağa mecburi yön İleri ve sola mecburi yön Sağa ve sola mecburi yön
İleriden sağa mecburi yön ileriden sola mecburi yön Sağdan gidiniz Soldan gidiniz
Her iki yandan gidiniz Ada etrafında dönünüz Mecburi bisiklet yolu Mecburi bisiklet yolu sonu
Mecburi yaya yolu Mecburi yaya yolu sonu Mecburi atlı yolu Mecburi atlı yolu sonu
Mecburi asgari hız Mecburi asgari hız sonu Zincir takmak mecburidir Zincir takmak mecburiyeti sonu
Ağır taşıtlar ve tehlikeli madde taşıyan taşıtlar için mecburi yön Tehlikeli madde taşıyan taşıtların izleyecekleri mecburi yön Tehlikeli madde taşıyan taşıtların izleyecekleri mecburi yön Tehlikeli madde taşıyan taşıtların izleyecekleri mecburi yön
Yayalar ve bisikletliler tarafından kullanılabilen yol Yayalar ve bisikletliler tarafından kullanılabilen yolun sonu Yayalar ve bisikletliler için ayrı ayrı kullanılabilen yol Yayalar ve bisikletliler için ayrı ayrı kullanılabilen yolun sonu

Bilgi İşaret Levhaları

Trafik işaret levhaları arasında yollarda en çok kullanılan ve en kalabalık olan bilgi işaret levhalarıdır. Büyük ve mavi renkte olan bu levhalar yol kesişim noktaları, dönüş noktaları, şehir girişleri, otoyol ayrımları gibi birçok bilgiyi aktarmaktadır. Su, benzinlik, kahve, telefon, otel, tamir noktaları gibi farklı birçok konu hakkında bilgiyi şoförlere aktarmaktadır.

Girişi olmayan yol kavşağı Girişi olmayan yol kavşağı Girişi olmayan yol kavşağı İleriki kavşakta sola dönüş yasağı
Kavşak öncesi şerit seçimi levhası Kavşak içi yön levhasi (Kamp Yeri) Türkiye devlet sınır levhası il sınırı levhası
Meskun Mahal Levhası Türkiye hız sınırları levhası Kavşak çıkışı mesafe levhası Yaya geçidi
Okul geçidi Yaya bölgesi Yaya bölgesi Hastane
Tek yön İleri çıkmaz yol Otoyol başlangıcı Otoyol sonu
Motorlu taşıt yolu başlangıcı Motorlu taşıt yolu sonu Durak İlk yardım
Tamirhane Telefon Akaryakıt istasyonu Otel veya motel
Lokanta Çayhane veya kafeterya Çeşme Piknik yeri
Yürüyüş başlangıcı Kamp yeri Karavanlı kamp yeri Gençlik kampı
Önceliği olan yol Anayol Anayol sonu Turizm danışma
Polis Yangın tehlikesi Radyo Jandarma
Alt geçit Yüzme yeri Yüzülmez Bölünmüş yol öncesi yol levhası
Tünel Su altı tüneli İki yönlü yol U dönüşü levhası
U dönüşü levhası U dönüşü levhası Karayolları Bilgi Levhası Kaçış rampası (sağ)
Kaçış rampası (sol) Kaçış rampası 500 m Kaçış rampası (sağ) Kaçış rampası (sol)
Karayolu Denetim İstasyonu 300 m Karayolu Denetim İstasyonu (sol) Karayolu Denetim İstasyonu Karayolu Denetim İstasyonu

Durma ve Parketme İşaret Levhaları

Trafik işaret levhaları içerisinde şehir içerisinde düzeni sağlamak için kullanılanlar durma ve parketme işaret levhalarıdır. Bunlar tüm şehirlerde aynı anlamda kullanılmaktadır. Park etmek yasak, durmak ve park etmek yasak, park noktası gibi sürücülerin nerede nasıl hareket edebileceklerini onlara göstermektedir. Bu levhalar özellikle büyük şehirlerde çok büyük önem taşımaktadır.

Park etmek yasaktır Duraklamak ve park etmek yasaktır Park yeri Kapalı Park Yeri
Park yeri Park yeri Park yeri Park Yeri
Park yeri (Metro) Park yeri (tramvay)

Yapım Bakım Onarım İşaret Levhaları

Yollarda sürekli genişletme, tamirat, onarım ve tamamen yeniden yapım işlemleri karayolları ekipleri tarafından sağlanmaktadır. Özellikle trafiğin hiç durmadığı noktalarda bunun aktarılması için yapım bakım onarım işaret levhalarının kullanılması gerekmektedir. Bu sürücünün yola dikkatli bakmasına, sollama yapmamasına ve aynı zamanda hızını düşürmesine yardımcı olmaktadır.

Yolda çalışma Işıklı işaret cihazı Karşıdan gelene yol ver Azami hız sınırlaması
Yaya yönlendirme levhası Şerit düzenleme Şerit düzenleme Şerit düzenleme
Şerit aktarım Şerit aktarım

Paneller

Trafikte çok dikkat etmemekle birlikte farklı paneller bulunuyor. Bunlar genelde siyah ve beyaz renklerde olur. Bunların amacı standart olarak kullanılan bilgi levhalarının olduğu noktalarda detaylandırma gerektiğinde kullanılmaktadır. Yolda detaylı olarak sürücünün bilmesi gereken özel bir bilgi varsa bu paneller kullanılır. Bunları okumak trafikte diğer levhalarda olduğu gibi hareket etmenizi kolay hale getirecektir.

Süreklilik paneli Mesafe paneli Yön paneli Yön paneli
Yön paneli Far paneli Far paneli Dur paneli
Engelli sürücü paneli Yağış paneli (yağmur) Yağış paneli (kar) Park paneli
Park paneli Park paneli Süre paneli Süre paneli
Taşıt Panelleri Taşıt Panelleri Taşıt Panelleri Taşıt Panelleri
Taşıt Panelleri Taşıt Panelleri Taşıt Panelleri Taşıt Panelleri
Taşıt Panelleri Anayol paneli Anayol paneli Hayvan paneli
Askeri Araç Yüksek Gerilim Hattı Radar Kontrol Kesimi Levhası

 

Kaynak: http://www.trafik.gov.tr/kurumlar/trafik.gov.tr/03-Mevzuat/Trafik_isaretleri.PDF

haraketli araba