Günümüzde araçlar sadece konforlu, kaliteli olmasıyla değil aynı zamanda yaşanan herhangi bir sorunun hızlı bir şekilde çözülmesiyle de dikkat çekiyor. Eski olarak kabul edilen araçlarda araçta yaşanan bir sorunu tespit etmek için bir ustaya göstermek gerekiyordu. Tabi usta bir noktaya kadar bilgi ve deneyimi ile soruna odaklanırken, bir noktadan sonraysa tamamen şans ile sorunu çözmek için çalışıyordu.
Bu da beraberinde yüksek bir maliyet getiriyordu. Ancak yeni nesil araçların tamamında özel arıza tespit sistemleri bulunuyor. Bu sistemlerin en büyük avantajı soruna odaklanmadan sadece bir bilgisayar yardımıyla aracın hangi noktasında sorun olduğunu anlamak ve o noktayı tamir etmek kolay oluyor.
Araç içerisinde günümüzde çok sayıda teknik detay bulunuyor. Bunların hepsi sensör sayesinde aracın beynine bağlanıyor. Nasıl bir tüketim yaptığı, nasıl çalıştığı ve daha birçok konuda bilgi aktarılıyor. Bu sayede arıza tespit sistemi de aracı sürekli olarak kontrol ediyor. Eğer bir sorun olursa araç ekranlarında bu konu hakkında bilgi veriyor.
Günümüzde arıza tespit sistemi lastik basıncından başlayarak, farların durumuna, araç için konfora kadar birçok şeyi denetliyor. Bir sorun olduğunda sürücüye ne yapması gerektiği hakkında bilgi veriyor. Bu da daha büyük bir sorunun oluşmasının önüne geçiyor.
Bu tespit sistemleri konusunda sürekli güncelleme ve yenileme konusunda çalışmalar yapılıyor. Bu sistemler aracın beynine bağlanarak çalışıyor. Bu sistemin verimli çalışmasını işlemciler, aktüatörler ve sensörler sağlıyor.
Arıza tespit sistemi aracın çok büyük bir sorun yaşama ihtimali olan parçalarının birisinde düzensizlik olduğunda bu konu hakkında araç sahibini uyarıyor. Birçok araçta standart motor donanımı olarak verilen bu sistemler üzerinden birçok işlem birkaç dakika içerisinde yapılabiliyor.
Bunlar bu sistem tarafından sağlanan en önemli özelliklerdir. Ayrıca tamir edilen veya değiştirilen parçanın tekrar araca adapte olması sağlanırken, çalışma özellikleri düzenleniyor, ayrıca kalibrasyon işlemi de yapılıyor. Tabi bu parçalar araçlar giderek geliştiği ve içerisinde daha çok donanım bulundurduğu için yetersiz kalabiliyor. Bunun için de yeni versiyonu sürekli piyasaya sunuluyor.
Piyasada giderek daha çok elektrikli araç bulunuyor. Bu da beraberinde sistemin güçlü bir hal almasını sağlamak anlamın geliyor. Bu konuda Delphi Technologies özel bir çalışma yapılıyor. Yeni tespit sisteminde 198 radarlı model, 333 kameralı model, BlueTech VCI sistemli bulunuyor. Bunun yanında sorunun teşhis edilmesi noktasında bilgiler form olarak sunuluyor.
Tüm protokoller konusunda yazılımlar geliştirilirken, aynı zamanda özel bir çok detayda sistemlerde bulunuyor. Tüm sistemlerin yenilendiği bu arıza tespit sistemlerinde kullanım kolaylığı da sunulmuş oluyor.