Ülkemizde araba alırken en önemli konuların başında yakıt tüketimi gelmektedir. Her ortamda bu konu mutlaka tartışılmaktadır. Bir araba alırken en önemli kriterlerin başında kilometrede yakacağı miktar olacaktır. Tabi bunun doğru şekilde hesaplamasını yapmak çok zordur.

Birçok araçta ortalama yakıt tüketimi litre cinsinden aktarılıyor. 100 kilometrede tüketilen miktar bu açıdan çok önemlidir. Ancak kimine göre bu konu net bir bilgi değildir. Çünkü aracın şehir içi tüketimi ile şehirler arasında ki tüketimi her zaman değişecektir. Şehir içerisinde yüksek devirde düşük kilometrede seyahat edilirken şehirler arasında sabit hızda düşük kilometrede seyahat edilir. Ayrıca aracın tükettiği yakıtta tüketim açısından önemlidir.

Araç Yakıt Tüketimi Hesaplama

Araç yakıt tüketimi hesaplama işlemi ilk olarak aracın yüz kilometrede tükettiği yakın miktarını öğrenerek başlanır. Bunun için günümüzde araçlar sürücülere ortalama miktarını göstermektedir. Bu aracın ne kadar hızla gittiğine, hangi yakıtı tükettiğine, hangi mevsimde yolda olduğuna göre değişir.

Hatta sürücünün aracı nasıl kullandığına göre değişmektedir. Bu konuda dikkatli olmak önemlidir. Çünkü genelde birçok insan buna dikkat etmeden araç almakta ve büyük miktarda yakıt yükü ile karşılaşmaktadır. Dizel, benzinli ve LPG türüne göre hesaplama farklı şekillerde yapılmaktadır.

Sürekli şehir içerisinde araç kullanan birisi ile sürekli uzun yolda araç kullanan birisinin ortalama yakıt tüketimleri farklı olacağını unutmadan hesaplama yapılmalıdır.

Araç Yakıt Tüketimi Hesaplama Nasıl Yapılır?

Araç yakıt tüketimi için ilk olarak depo tamamen doldurulmalıdır. Ardından 100 kilometre kadar gittikten sonra tekrar dolum yapılmalıdır. Bu sayede 100 kilometrede aracın kaç litre tükettiği rahatça hesaplanır. Ardından litre fiyatına göre bölünerek aracın ortalama yakıt tüketim bedeli de öğrenilir.

Motorin, Benzin ve LPG Yakıt Hesaplama

Ülkemizde araçlar genelde üç farklı yakıt ile kullanılmaktadır. Günümüzde elektrikli araçlara olan ilgi artmakla birlikte genelde motorin, benzin ve LPG türüne göre hesaplama yapılır. 2022 yılına kadar dizel araçlar genelde düşük yakıt tüketimi yaptığı ve düşük fiyattan satıldığı için tercih edilirdi. Ancak yükselen fiyatların ardından benzin ve LPG ile aynı seviyeye gelmiştir.

Yakıt hesaplama işlemi bu şekilde yapılmaktadır. Ancak bu noktada çok dikkatli olmak önemlidir. Şehir için tüketim hesaplama ile şehirler arası hesaplama farklı sonuçlar çıkaracaktır. O nedenle ortalama yakıt tüketimine bakılarak hesaplama yapılır. Sizde bu konuda dikkatli olarak hesaplama yapmalıdır. Ayrıca mevsimsel olarak dahi bu hesaplama farklılık gösterebilir.

İlginizi Çekebilir: En İyi Benzin İstasyonu Hangisi? Benzin İstasyonları

Km (kilometre) Hesaplama

Kilometre bazına yakıt tüketimi hesaplama çok basit bir şekilde yapılmaktadır. 100 kilometrede 7 litre tüketen bir aracın kilometrede miktarını öğrenmek için litreyi kilometreye bölmek yeterli olacaktır. Bu sayede aracın 1 kilometrede ne kadar yakıt tükettiğini ve bunun ne kadar tuttuğunu hesaplamakta mümkün olacaktır.

En Az Yakan 10 Araba Modeli

Araç alırken yakıt sizin için önemli bir harcama kalemi oluşturuyorsa en az yakan modelleri tercih etmelisiniz. Dizel araçlarda en az yakanlar;

  • Citroen C4
  • Peugeot 508
  • Volkswagen Passat
  • Citroen C3 Aircross
  • Fiat Egea

Benzinli araçlarda en az yakanlar;

  • Opel Corsa
  • Peugeot 208
  • Citroen C3
  • Nissan Micra
  • Hyundai i10

Bunlar motorun küçüklüğüne, ekonomik mod seçeneğinin olmamasına göre değişmektedir. Hatta beygir gücüne göre dahi yakıt litresi düşmektedir.

Yakıt Tüketimi Neden Artar?

Bir aracın yakıt tüketim miktarı birçok sebepten artmaktadır. Araçta ki yük miktarı, hangi mevsimde yolculuk yapıldığı, ortalama hızı, motorun büyüklüğü gibi birçok sebep tüketim miktarını değiştirmektedir. Sürücünün kullanım tarzı dahi buna etki yapmaktadır. En uygun kullanım şekli 2000 devirde olması gereken vites aralığında aracı kullanmak olacaktır. Bu ideal tüketimi en düşük değere çekmektedir.

haraketli araba